Giresun Valiliği
Giresun Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Giresun Valiliği
Giresun Valiliği

KOOPERATİF BİLGİ SİSTEMİ VE İNTİBAK HAKKINDA DUYURU!

07 Şubat 2024

           

Bakanlığımız Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün 28.12.2023 tarih ve 8352332 sayılı gereği; 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa eklenen Ek-5 inci maddede  yer alan düzenlemeyle, Bakanlığımız tarafından tüm kooperatif ve üst kuruluşlarının kooperatifçilik hizmetlerine elektronik ortamda  eriştiği  ve  merkezî  veri  tabanının  yönetildiği  Kooperatif  Bilgi  Sistemi  (KOOPBİS)'nin kurulması  öngörülmüş  ve  kooperatif  ortaklarının  bilgi  edinme  hakkı  çerçevesinde  edinebilecekleri bilgiye elektronik ortamda (e- devlet üzerinden) ulaşmalarının sağlanması amaçlanmıştır. Yine 1163  sayılı Kanuna eklenen Geçici 8  inci madde ile sisteme geçiş sürecinin detayları düzenlenmiş olup, söz konusu  maddenin  ikinci  fıkrasında  yer  alan  " Kooperatif  ve  üst  kuruluşları  yönetim  kurulu  üyeleri, kooperatifin;  ticaret  sicili  kayıtlarını,  finansal  tablolarını,  yönetim  kurulu  yıllık  faaliyet  raporlarını, genel  kurul  toplantı  evrakını,  ortaklarının  kimlik,  iletişim,  pay  ve  ödemelerine  ilişkin  bilgilerini KOOPBİS' in kurulmasını müteakip bir yıl içinde KOOPBİS' e aktarmakla yükümlüdür. Bu süre Ticaret Bakanlığınca altı aya kadar uzatılabilir." hükmü uyarınca veri giriş ve aktarımlarının tamamlanması için bir süre belirlenmiştir. Kanunla öngörülen bu süre Ticaret Bakanlığının Onayı ile 26.10.2023 tarihinden itibaren altı ay daha uzatılmıştır. Bu itibarla gelinen aşamada;

1.  Kooperatif  Bilgi  Sistemine  kooperatif  ortaklarına  ait  veri  giriş  ve  aktarımlarının tamamlanmadığı,  halihazırda  sistemde  hiç  veri  girişi  yapmayan  kooperatifler  bulunduğu,  kooperatif ortaklarına  ait  veri  giriş  ve  aktarım  süreci  için  son  tarihin  26.04.2024  olduğu  dikkate  alındığında kooperatiflerin sistemdeki eksikliklerini tamamlamaları için oldukça az bir süre kaldığı ve bu sürenin mevcut  Kanun  uyarınca  tekrar  uzatılmasının  mümkün  bulunmadığı,  bu  nedenle  yönetim  kurulu üyelerinin herhangi bir cezai sorumlulukla karşılaşmaması için Bakanlığımız görev alanında bulunan kooperatiflerin veri girişleri için daha hızlı hareket etmeleri gerektiği anlaşılmaktadır.

            2.  Söz  konusu  Kanunun  Geçici  9'uncu  maddesinde;  " Kooperatifler   ve   üst   kuruluşları, anasözleşmelerini   en   geç   üç   yıl   içinde   bu   Kanun   hükümlerine   intibak   ettirmek   zorundadır. Anasözleşmelerini  intibak  ettirmeyen  kooperatif  ve  üst  kuruluşları  dağılmış  sayılır.  Kanunen  tasfiye  ile görevlendirilmiş   kimseler   tarafından   dağılmadan   başlayarak   iki   ay   içinde   tasfiye   işlemlerine geçilmemesi halinde, kooperatif ve üst kuruluşun ortakları ya da alacaklıları tarafından mahkemeden iki yıl  içinde  tasfiye  memuru  atanması  istenebilir" hükmüne  göre  kooperatiflerin  intibak  işlemlerini tamamlamaları  için  üç  yıllık  bir  süre  belirlenmiştir.  Belirlenen  süre  26.10.2024  tarihinde  sona ereceğinden intibak yapmamış ancak faal olarak faaliyetlerini sürdüren kooperatifler bu sürenin sonunda münfesih hale gelecektir. Bu durumda olan kooperatiflerin de ya tasfiye kararı alarak tasfiyeye gitmeleri ya  da  faal  olarak  faaliyetlerini  sürdürdüklerine  dair  mahkemeden  karar  almaları,  akabinde  intibak işlemlerini  gerçekleştirmeleri  gerekecektir.  MERSİS'ten  intibak  ile  ilgili  olarak  elde  edilen  veriler ışığında  henüz  çok  az  sayıda  kooperatifin  intibak  işlemlerini  gerçekleştirdiği,  intibak  etmiş  kimi kooperatiflerin ise KOOPBİS üzerinde intibak etmiştir ibaresinin işlenmediği anlaşılmaktadır. Bu kapsamda, Bakanlığımız görev alanında bulunan ve faal olarak faaliyetlerini sürdüren kooperatiflerin Kanunda öngörülen süre içinde intibak işlemlerini gerçekleştirmeleri için gerekli tedbirlerin alınması önem arzetmektedir.

Diğer taraftan, kooperatiflerin olağan genel kurullarının Haziran ayının sonuna kadar  yapılması ve intibak işlemlerinin genel kurulun onayına sunulması gerekliliği göz önüne alındığında, söz konusu sürecin 2024 yılı Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacağı öngörülmekle birlikte Bakanlığımızın gerek taşra  teşkilatlarında  gerekse  ticaret  sicili  müdürlüklerinde  oluşacak  iş  yoğunluğu  nedeniyle kooperatiflerin intibak işlemlerinin gerçekleştirilmesinde sorunlar yaşanabileceği değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığımız görev alanında bulunan ve faal olarak faaliyetlerini sürdüren kooperatiflerin Kanunda öngörülen süre içinde intibak işlemlerini gerçekleştirmeleri için gerekli tedbirlerin alınması önem arzetmektedir.

3. 1163 sayılı Kanunun Ek-5 inci maddesi kapsamında kurulan ve hizmete açılan Kooperatif Bilgi  Sisteminin  geliştirilmesine  ve  düzenlenmesine  yönelik  çalışmalar  Bakanlığımız  ve  Ticaret Bakanlığınca  hâlihazırda  sürdürülmektedir.  Bu  kapsamda  süreç  devam  ederken  İl  Müdürlükleri  ve kooperatifler tarafından yaşanan sorunlar sistemde yer alan " Hata  Bildirim" sekmesinden bildirilmekte ve ivedilikle çözümlenmektedir. Bununla birlikte, yaşanan sorunların bir kısmı bilgi eksikliğinden bir kısmı da sistemsel hatalardan kaynaklanmaktadır. Bu doğrultuda, Bakanlığımızca bilgi eksikliği ve sistemsel hatalarla ilgili sorunların ayrıştırılarak daha hızlı ve etkin iletişim kurularak çözümlenmesi için  e-posta adresi oluşturulmuştur. Kooperatif Bilgi Sisteminin daha hızlı ve koopbisdestek@csb.gov.tr verimli kullanılmasını sağlayacak ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan sorunların etkin bir iletişimle daha kısa sürede çözülebilmesine imkân sağlayacaktır.

Bu kapsamda, yukarıda yer verilen açıklamalar doğrultusunda Bakanlığımız görev  alanında bulunan kooperatiflerin 26.04.2024 tarihine kadar KOOPBİS'e girmeleri zorunlu olan verilerin girişlerini ivedilikle tamamlamaları gerekmektedir.



Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır