Son yıllardaki hızlı nüfus artışı ve sanayileşme, artan tarım ilaçları kullanımı ve endüstriyel atıklar bir iç deniz olan Karadeniz’i hızla kirletmeye başlatmıştır. Bu durum Karadeniz’de kıyısı olan ülkeleri çeşitli tedbirler almaya yöneltmiştir. Bu tedbirlerden biri olan “Karadeniz´in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi” 21 Nisan 1992´de Romanya´nın başkenti Bükreş´te imzalanmıştır. Ardından 31 Ekim 1996´da Karadeniz Stratejik Eylem Planı imzalanmış ve bu tarihten itibaren 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Her yıl 31 Ekim’de kutlanan “Uluslararası Karadeniz Günü” ile Karadeniz´deki çevre kirliliğine dikkat çekilmekte ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır.
Gerçekten de son 50 yılda Karadeniz’deki kirlilik giderek artmış ve bugün geri dönüşü olmayan noktalara ulaşmıştır. Bunun en önemli göstergesi balık türlerindeki azalıştır.
Son 50 yılda Karadeniz’deki balık neslinin yarısı ne yazık ki tükenmiştir. 52 olan balık çeşidinden ancak 26´sı neslini devam ettirebilmektedir. Geriye kalanların büyük bir kısmı da avlanılabilecek miktarın çok altındadır.
Akya, Avcı, Fangri, Dülger, Granyöz, Kırlangıç, Iskarmoz, Hani, Kolyoz, Kepez, Melanurya, Sarıgöz, Sarıağız, Orkinos, Orfoz, Mercan, Mırmır, Minakop, Sarpa, Sinarit, Trança, Lipsos ve Zurna….Yukardaki isimler pek çoğumuzun duymadığı ama düne kadar Karadeniz’de yaşayan balıklara ait...
YAPILAN ÇALIŞMALAR…
Karadeniz’in kirlenmesinin önlenmesi adına özellikle deniz suyunu izleme konusunda verimli çalışmalar yürütülmektedir. Nehirlerimize ait kirlilik yükü takip edilmekte ve raporlanmaktadır.
Anadolu Su Havzaları Rehabilitasyon Projesi, Kara Kökenli Kaynaklı Kirlenmeyi Azaltma Projesi ve Karadeniz’de Kirlilik İzleme Projesi ise diğer önemli projeler.
Ayrıca Karadeniz’de çeşitli noktalarda yüzme suyu kontrolleri yapılmakta atık su yönetimi, atık yönetimi, gemilerden atık alınması, yasadışı atık boşaltımı takibi, acil müdahale planı gibi uygulamalarla da Karadeniz’de kirliliğin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Karadeniz’in kara bahtını değiştirmek için hep birlikte duyarlı olalım, sorumlu davranalım…