Atık bitkisel yağların neden olduğu kirlilik insan ve çevre sağlığını tehdit etmektedir.
– Lavaboya dökülen bitkisel atık yağlar, kanalizasyon hatlarında yapışarak boru kesintisinin daralmasına ve tıkanmalarına sebep olmaktadır.
- Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir.
- Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip kullanılmamalıdır. Bekletilen yağın perioksit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemine zarar vermektedir.
- Bitkisel atık yağlar suya döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar ve güneş ışığını engeller. Zamanla sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır ve canlı yaşamına zarar verir.
Atık bitkisel yağ üreten tesisler (yemek fabrikaları, restoranlar, pastaneler vb.) oluşan atık yağlarının toplanması için lisanslı atık yağ taşıyıcıları ile sözleşme yapmaları, atık yağlarını ulusal atık taşıma formları ile bu lisanslı taşıyıcılara teslim etmek zorundadırlar.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca atık bitkisel atık yağların toplanması konusunda yetkilendirilmiş iki adet firma ilimizde faaliyet göstermektedir.
Evlerde oluşan atık bitkisel yağların musluktan dökülmemesi çevre kirliliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle halkımızın kullanılmış bitkisel atık yağlarını pet şişelerden biriktirilerek Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile 215 75 44 (171) nolu telefondan irtibata geçilmesi durumunda biriktirilen atık yağların toplanması sağlanacaktır.
İlimizde 2013 Yılında kullanılmış atık yağ üreticisi kuruluşlardan 29.675 kg. atık bitkisel yağlar toplanmıştır.