Giresun Valiliği
Giresun Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Giresun Valiliği
Giresun Valiliği

BİNALARADA ENERJİ KİMLİK BELGESİ KAMUOYU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

12.09.2012
BİNALARADA ENERJİ KİMLİK BELGESİ KAMUOYU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi Kamuoyu Bilgilendirme Toplantıları

27 Şubat 2012 Pazartesi, 05:49 · tarihinde British Council Türkiye tarafından eklendi
 

British Council ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu desteğiyle geliştirilen Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et projesinin kamuoyu bilgilendirme toplantıları 28 Şubat – 08 Mart  2012 tarihleri arasında  Antalya, Ankara, Afyon, Kahramanmaraş  ve Artvin ’de düzenleniyor. Tüm vatandaşlarımız toplantımıza davetlidir.

İllerde gerçekleştirlecek kamuoyu bilgilendirme toplantısıyla binalarda enerji verimliliği ve buna yönelik zorunlu tutulan Enerji Kimlik Belgesi konularında merak edilen sorular cevaplandırılacak .

 

Binanı Gözet, Enerjide Tasarruf Et projesi, British Council, T.C.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında, İngiltere Büyükelçiliği “Refah Fonu” desteği ile yürütülüyor. Proje, kamuoyunu bilinçlendirme amacıyla geliştirilmiştir. Proje kapsamında düzenlenen toplantılarda, binalarda enerji verimliliği ve yasal olarak zorunlu tutulan Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili tüm merak edilenler tartışılacak.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Proje Ar-Ge ve Eğitim Şube Müdürü Atakan Yiğit, çıkartılan yönetmeliğin toplumun bir çok kesimini ilgilendirdiğini hatırlatarak, “Bir çok gelişmiş ülkede görülmeye başlanan sürdürülebilir bina kavramındaki gelişmeler ve öngörülen politikaların yakından takip edilmesinin Türkiye için yol gösterici” olacağını belirtiyor.

 

British Council Bilim Projeleri Müdürü Özlem Gökalp, projenin çıkış noktasını şu sözlerle açıkladı: Binaların enerji verimliliği ile ısıtma, soğutma ve yalıtım özelliklerini gösteren ve beş yıl içinde tüm binaların sahip olması beklenen Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili Türkiye’de oldukça az kişi doğru ve yeterli bilgiye sahip.

 

Proje kapsamında British Council ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla geliştirilen yazılıma http://enerjihesap.csb.gov.tr sayfasından ulaşalabilirsiniz. Özel olarak tasarlanan yazılıma gireceğiniz temel bina/dairenizle ilgili bilgi, binanızın resmi olmayan Enerji Kimlik Belgesi’ne ulaşabilirsiniz. Binanızın performansı standartlara uygun değilse, yapabilecekleriniz üzerine öneriler de aynı web sitesinden alabileceksiniz. Toplantıda, bilgisayar programının nasıl kullanılacağı ayrıntılı olarak gösterilecek, binalarda enerji verimliliğinin önemi, alınacak tedbirlerin kısa ve uzun dönem bütçe yansımaları hakkında bilgi verilecek ve katılımcılardan gelecek sorular yanıtlanacak.

 

Kamuoyu Bilgilendirme Toplantıları

 

Antalya

Tarih:       28 Şubat 2012

Yer.         AKM Perge Salonu

Saat.        15:00

 

Ankara

Tarih:       29 Şubat 2012

Yer:         IMO Insaat Mühendisleri Odasý 

Adres:     Necatibey Caddesi No:57 Kýzýlay / Ankara

Saat:        14:00

 

Afyon

Tarih:       01 Mart 2012

Yer.         Afyonkarahisar  Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Ýl Müdürlüðü Binasý

Adres:     Ali Çetinkaya Mahallesi, Ali Çetinkaya Bulvarý Merkez / Afyonkarahisar

Saat:        14.00

 

Kahramanmaraş 

Tarih:       2 Mart 2012

Yer.         Esnaf ve Sanatkarlar Odasý Birliði  Binasý 5. kat Toplantý salonu

Adres:     Menderes mahallesi Veysal Karani caddesi / Kahramanmaraş

Saat:        14:00

Artvin

Tarih:    8 Mart 2012

Yer:     Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi

Adres:  İnönü Caddesi  / Artvin

Saat:    10:00

 

 

İletişim Bilgileri

 

British Council Esra Saruhan, British Council, Proje Kordinatorü (312) 455 3613, esra.saruhan@britishcouncil.org.tr

 

 

 

 

EK: Enerji Kimlik Belgesi tanımı

 

Enerji Kimlik Belgesi nedir?

 

Asgari olarak binanın enerji gereksinimi ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapı ruhsatı alan binalarda enerji kimlik belgesi hazırlanması zorunludur.

 

Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu sürenin sonunda Enerji Kimlik Belgesi hazırlanılacak bir rapor doğrultusunda yeniden düzenlenir.

 

Enerji Kimlik Belgesi, enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar, EVD firmaları, tarafından hazırlanır ve ilgili idare tarafından onaylanır. Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçasıdır.

 

Bina Enerji Kimlik Belgesi neleri gösterir?

 

  • Binanın ısıtılması, soğutulması, iklimlendirmesi, havalandırması ve sıhhi sıcak su temini için kullanılan enerjinin miktarı (kWh/yıl),
  • Tüketilen her bir enerji türüne göre yıllık birincil enerji miktarı (kWh/yıl),
  • Binaların kullanım alanı başına düşen yıllık enerji tüketiminin, A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılması,
  • Binaların kullanım alanı başına düşen yıllık sera gazı salımının, A ile G arasında değişen bir referans ölçeğine göre sınıflandırılması (kg CO2/m2-yıl),
  • Binanın aydınlatma enerjisi tüketim değeri,
  • Birincil enerji tüketimine göre, belirlenen enerji sınıfı,
  • Nihai enerji tüketimine göre, belirlenen sera gazları emisyonu sınıfı,
  • Binanın yenilenebilir enerji kullanım oranı.

 

 

Enerji Kimlik Belgesi’nin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulur. Ayrıca bina veya bağımsız bölüm satıldığında veya kiraya verildiğinde, mal sahibi tarafından alıcı veya kiracıya binanın Enerji Kimlik Belgesi de verilir.

 

Enerji Kimlik Belgesi, binanın yıllık enerji ihtiyacının değişmesine yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde bu yönetmeliğe uygun olacak şekilde yenilenir.

 

Enerji Kimlik Belgesi, binanın tamamı için hazırlanabileceği gibi, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebilir.

http://tr-tr.facebook.com/note.php?note_id=10151319005925212
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır